zwembad kopen

Een zwembad is over het algemeen een plaats waar mensen voor hun plezier, of als sport of therapie heen gaan om te kunnen zwemmen. In veel gevallen in Nederland en België krijgen kinderen zwemles, ook dit vindt meestal plaats in een zwembad. In 1988 waren er in Nederland ongeveer 786 openbare zwembaden, maar over de jaren zijn deze afgenomen. Behalve zwembaden zijn er ook therapiebaden of baden die semi-openbaar zijn. Het is ook mogelijk om een privé zwembad aan te schaffen. Deze kunnen zowel in de grond worden gebouwd of mobiel zijn zoals een Intex zwembad.

Verschillende soorten zwembaden

Er bestaan zowel overdekte als openluchtzwembaden. Openluchtzwembaden in koudere landen zoals Nederland hebben vaak een beperkte openingstijd. Dit loopt meestal van mei tot ongeveer september, zolang het warm genoeg is. Overdekte zwembaden sluiten juist vaak in de zomer voor onderhoud. Vroeger bestonden er gescheiden zwembaden met zowel zwemplekken voor jongens als voor meisjes. Dit kwam doordat het destijds niet toegestaan was om gemengd te zwemmen. Doorgaans beschikt een zwembad zowel over een diep bad als een ondiep bad. Sommige baden zijn ook extra diep zodat ze geschikt zijn om in te duiken vanaf een duiktoren.

De voorzieningen van een zwembad

Openbare zwembaden hebben over het algemeen een groot aantal voorzieningen. Ten eerste hebben ze vaak omkleed zalen, waar je met meerdere mensen jezelf kan verkleden. Vaak zijn er ook één persoon cabines voor meer privacy. Sommige zwembaden hebben ook cabines die geschikt zijn voor gezinnen. Ten tweede zijn er in de meeste zwembaden kluisjes aanwezig om jouw waardevolle spullen in te bewaren. Meestal krijg je de sleutel van het kluisje aan een bandje, zodat je deze niet kwijtraakt tijdens het zwemmen. Bij persoonlijke zwembaden of een opblaasbare jacuzzi zijn deze zaken niet aan de orde.